Lip Horloges

Lip Dames-en HerenhorlogesGedreven door de noodzaak op te vallen gaf de Franse horlogefabrikant Lip in de 70’er jaren een team van industriële designers en kunstenaars de vrijheid een horlogecollectie te ontwerpen, zonder hen restricties op te leggen. Alle ontwerpen uit deze lijn zijn dan ook gedurfd en ademen het technisch optimisme dat dit tijdperk zo kenmerkte. Door het opvallende design zijn deze vintage, veelal unisex Lip horloges nu nog altijd populair onder kenners. Enkele jaren geleden zijn deze pareltjes in design opnieuw door Lip uitgegeven en kun je voor een bescheiden bedrag jezelf eigenaar noemen van een Lip horloge.

Lip Horloges – MACH 2000, Diode & the Fridge

Lip Mach 2000 Light Master

Lip Mach 2000 Light Master
Roger Tallon 1975

Na het ontstaan van Lip Horlogiers in 1807 werden de Lip horloges door de eeuwen heen gedragen door beroemdheden; van Napoleon en Winston Churchill tot de Amerikaanse president Dwight Eisenhower en de Franse president Charles de Gaulle, die beiden het eerste elektronische Lip horloge om hun pols droegen.

Lip leverde de eerste helft van de twintigste eeuw horloges voor het Franse leger en ontwikkelde vliegtuiginstrumenten. Mede hierdoor was Lip in de jaren na de Tweede Wereldoorlog Frankrijks nationale trots en werden de horloges door vele Fransen gedragen. Door de opkomst van goedkope Japanse horloges en problemen met de Franse vakbond ging het echter langzaam bergafwaarts met het horlogebedrijf.

Lip Mach 2000 Duchesse

Lip Mach 2000 Duchesse
Roger Tallon 1975

Om het hoofd aan de Oosterse concurrentie te kunnen bieden, werden tussen 1969 en 1977 door illustrator en verpakkingsontwerper Prince Francois De Baschmakoff, Rudy Meyer, Isabelle Hebey – bekend van Yves Saint Laurent én ontwerpster van het interieur van de Concorde – en Roger Tallon, de vormgever van o.a. de Franse hogesnelheidstrein TGV horloges ontworpen als de Mach 2000 Duchesse, LIP De Baschmakoff, the Fridge met zijn bovenliggende kroon, de Lip NOS, de bekende Mach 2000 Dark Master en Light Master, de TV en de Diode, die allemaal zowel als dames- en herenhorloge gedragen kunnen worden. Stuk voor stuk prachtige voorbeelden van industrieel design; de complete, uit 24 horlogemodellen bestaande MACH 2000 lijn is dan ook te vinden in de collectie van het MoMa – het Museum of Modern Art – in New York en bij andere grote musea.

Vintage Lip Horloges anno 2015 – Heruitgave Mach 2000 & de Lip Mythic

Lip Mythic 2007

Lip Mythic
Prisca Briquet 2007

Ondanks alle pogingen het tij te keren kunnen de in de jaren 60 en 70 uitgebrachte innovatieve en vooruitstrevende horloges het bedrijf niet redden. In 1977 sluit Lips noodgedwongen de deuren en lijken de horloges verloren voor volgende generaties. Op de vintage horlogemarkt blijft de vraag ernaar groot: voor een goede Mach 2000 Dark Master met zijn drie gekleurde knoppen en Valjoux 773 uurwerk worden duizenden euro’s betaald. Tot de vreugde van minder draagkrachtige horlogeliefhebbers wordt Lip in 1990 heropend en de vintage horloges opnieuw uitgebracht, veelal met een quartz uurwerk waardoor de prijs voor deze nieuwe Lip horloges bescheiden blijft.

Een Franse entrepreneur start het merk onder de naam LIP France Company en de vernieuwde designklassiekers van Lip worden al snel de blikvangers van het bedrijf. Sinds 2001 gaat ontwerpster Prisca Briquet door in de traditie van haar beroemde voorgangers met haar ontwerp van de Lip Mythic, een horloge dat in één lijn gezien kan worden met zijn voorgangers, met gebruikmaking van de moderne technieken en hoogwaardige materialen. Tevens zijn door alle heruitgaves van de vintage horloges, ook de modellen van de Mach 2000 serie, aangepast aan de moderne tijd. Zo is en blijft Lip ook voor volgende generaties een horlogemerk dat gezien mag worden.