Tree Ring Horloges met Houten Wijzerplaat en Jaarringen

Tree Ring Pens - Houten horlogesHet verstrijken van de tijd wordt nergens zo goed zichtbaar gemaakt als in de jaarringen van bomen; van grote, Nederlandse eiken, sparren en beuken tot de ontelbare ringen van een eeuwenoude Amerikaanse reuzensequoia. Door het tellen van de jaarringen valt precies af te lezen wanneer een boom zijn leven is begonnen als zaailing en uiteindelijk is geveld door storm of zaag. Tree Ring Pens geeft je een kijkje op deze natuurlijke tijdswaarneming met zijn horloges met houten wijzerplaat, waarbij de zichtbare jaarringen op het horloge vertellen hoe oud het gebruikte hout van de Douglas spar is.

Tree Ring Pens s2 commemorative dameshorloge
Tree Ring Pens s1 commemorative herenhorloge
Tree Ring Pens s2 custom dameshorloge

Lees de tijd zoals de natuur dat doet

Tree Ring Pens Rollerbal

Tree Ring Pens Rollerball

Als bosbeheerder en ecoloog belast met het in stand houden van de uitgestrekte wouden van Montana, is Tree Ring’s oprichter Dave Wager altijd omringd door bomen; als onderdeel van het bos, als gevelde reuzen na een storm of als houtkap om het soms te dichtbegroeide bos in goede staat te houden. Geïnspireerd door de schoonheid van de dan zichtbaar wordende jaarringen begon hij – in eerste instantie als hobby – met het maken van fraaie houten pennen, waarbij elke pen zijn eigen tijdslot weergeeft. In 2009 werd Tree Ring Pens opgericht en werd de collectie uitgebreid met horloges.

De horloges van Tree Ring zijn al even uniek; elke wijzerplaat wordt vervaardigd van een dunne dwarsdoorsnede van een Douglas spar; zodat ook hierbij de jaarringen van elke boom een originele houten achtergrond voor de wijzers vormen. Een edelstalen horlogekast, Zwitsers quartz uurwerk en krasvast saffieren horlogeglas maken het horloge af. Ook is het mogelijk zelf de leeftijd van de voor de wijzerplaat gebruikte boom te kiezen, wat dit houten dames- of herenhorloge tot een wel heel speciaal cadeau maakt. Het beginjaar kan dan worden gekozen in een reeks tussen 1935 en 1985 en duidt het jaar aan waarin de boom nog een zaailing was.

In dichtbegroeide wouden groeien deze in verhouding kleine sparren niet snel omdat de grotere bomen ze het licht ontnemen en worden door bosbeheerders gekapt om het bos gezond te houden. Door de langzame groei staan de jaarringen van deze kleine, maar vaak ouder dan gedachte bomen dicht op elkaar, wat ze uitermate geschikt maakt voor de horloges en pennen van Tree Rings.