Waterdichte Horloges

Waterdichte kinderhorloges

Waterdichte kinderhorloges? Casio heeft horloges voor kids bestand tot 10 ATM*

Fietsen door een herfstbui, snorkelen in de zoute zee of je horloge per ongeluk in de wasbak laten vallen. Afhankelijk van de waterdichtheid van een horloge is het ene scenario een regelrechte ramp en het andere juist precies de bedoeling.

De meeste kinder-, dames- en herenhorloges kunnen wel tegen een klein spatje of wat transpiratievocht, maar alleen de speciale sport- en duikershorloges zijn zo gemaakt dat ze de waterdruk kunnen doorstaan. Zo’n duikhorloge is dan ook waterdicht van 20 tot wel 100 atmosfeer (ATM of Bar).

Dat maakt deze, vaak wat zwaarder gebouwde horloges bij uitstek geschikt voor zwemmen en duiken: van zwemmen in zoet of zout water,  een paar meter onder water snorkelen tot diepzeeduiken.

Hoe waterdicht is jouw horloge eigenlijk?

Water resistant horloges zonder ATM specificatie zijn spatwaterdicht. Het woord zegt het al; een druppeltje zoet water doet niet direct kwaad, zolang je het horloge maar gelijk droogmaakt. Loop je echter langere tijd door de regen of ben je flink aan het sporten en dus transpireren, dan moet je echt oppassen en het horloge bedekken, afdoen of beschermen.  Zie je na het nat worden toch condens onder het horlogeglas ontstaan, dan kun je het horloge het best direct naar een horlogemaker brengen om verdere schade te voorkomen.

Horloges met een ATM van 3 tot 10 zijn beter beschermd tegen water. Bedenk altijd wel dat deze dieptecijfers niet absoluut zijn. Een snelle onderdompeling, grote temperatuurwisseling, beweging van armen tijdens het zwemmen en de inwerking van zout, zweet en chloor hebben een groot effect op de waterdichtheid. De waterdichtheidsgegevens zijn onder gereguleerde laboratorium omstandigheden tot stand gekomen, de praktijk is dus vaak anders. Is het horloge open geweest voor een reparatie of plaatsing van een nieuwe batterij, dan moet je het horloge opnieuw waterdicht laten maken tijdens deze servicebeurt.

Waterdichte duikhorlogesHorloges met een ATM van 20 tot 100 worden meestal duikhorloges genoemd en zijn bestand tegen langere onderdompelingen in zoet en zout water (ISO 6425). De duurdere 100ATM horloges beschikken over waterdichte pakkingen, een geschroefde kroon, een dikker horlogeglas en een stootvaste en zwaardere horlogekast om de druk te kunnen weerstaan en lekken tegen te gaan. Toch geldt ook bij deze horloges dat 100% waterdicht niet altijd haalbaar is, dit blijft altijd afhankelijk van de omstandigheden. Tussen zonnebaden op het hete strand naar een snelle duik in zee zitten soms een boel graden Celsius en dat kan er soms net eentje teveel zijn. Wees dus altijd wijs met je horloge! Diepzee duikhorloges kun je het best jaarlijks laten nakijken op waterdichtheid, want onder invloed van de elementen kunnen rubberen pakkingen uitdrogen en zo toch water binnenlaten.

 

BenamingDiepteWaterdichtheid
Water resistant0 meterSpatwaterdicht: let op met handen wassen, transpiratievocht
3 ATM30 meter(Voorzichtig) handen wassen, transpiratievocht, druppels op bovenkant kast
5 ATM50 meterDouchen, zwemmen aan oppervlakte. Pas op met temperatuurschommelingen.
10 ATM100 meterZwemmen & snorkelen, duiken in zwembad. Pas op met zout water.
20 ATM200 meterWatersport en duiken tot 30 meter
100 ATM1.000 meterDiepzeeduiken